Marke vozila

Chip-Tuning

Čip tjuning znači modifikacija postojeceg software. Modifikacija se vrši na ECU motora vozila i to reprogramiranjem flash memorije koji kontrolise rad motora. Kod starijih tipova ECU-a flash memorija se fizicki mijenja zbog toga sto se samo jednom moze programirati, a kod novih vozila se samo reprogramiraju preko diagnostickog konektora.

Ciptuning se moze utvrditi diagnostikom na vasem automobilu, ali samo kad chiptuning rade nestrucni ljudi. Novije generacije automobila posjeduju ECU koji evidentira svako programiranje, da li Vi radili update software u ovlastenom servisu ili tuning.Ovlasten servis kada uradi update software mora evidentirati da su uradili update software tako da je ta informacija dostupna svim ovlastenim servisima u mrezi.

1. Zašto fabrika nije uradila chip tuning?

Dakle, ono sto mi radimo jeste približavanje tih normi zahtevima jednog tehničkog pregleda što rezultira povećanjem snage vašeg motora. Vi dobijate motor iste snage kao što je u osnovi i razvijen na probnom stolu prilkom projektovanja a pre redukcije snage na uštrb zadovoljenja strogih homologacijskih normi.

Naravno, to ne znači da će vaše vozilo izbacivati bilo kakav crni dim iz auspuha ili na bilo koji drugi način štetiti okolini i drugim učesnicima u saobraćaju. Ovo naglašavamo da se ne bi pogrešno shvatilo gore navedeno, jer razlika u normama je vidljiva samo na specijalnim mernim uređajima za analizu izduvnih gasova a nikako vizuelno ili na bilo koji drugi način.

2. Da li je chiptuning štetan za moj motor?

Chip tuning može biti štetan po vaš motor samo u slučaju da ga obavi nekompetentno lice, “majstori na crno” i sl. polu-obučeni kadrovi. Mi se ovim poslom bavimo preko 15 godina

i iza sebe imamo hiljade zadovoljnih klijenata. Tokom dugogodišnjeg rada nije nam se nikad desilo da čip tjuning ne uspe ili da nečiji motor strada. Objektivno, chip tuning bi trebao pre biti koristan za Vaš motor, jer ćete vozeći istom brziom na manjem broju obrtaja produžiti njegov životni vek.